A GATEWAY FOR VENICE
BUS STATION, PIAZZALE ROMA, VENICE



The project won first prize in 1991 in an open international competition sponsored by the City of Venice and the Biennale of Venice.

There is a particular drama to the moment of arrival in Venice. The modern transport systems, train, car, aeroplane, bus, have to be left behind, to be replaced by the gentle movement of boats and the pleasure of walking.

Whereas the trains arrive and depart along a straight line, the buses make a loop around a roundabout. The new bus stations organises movement in the form of a circus, a giant turn- around that expresses the cul-de-sac at the end of the causeway. The circle is an efficient way of parking buses. The perimeter provides twenty platform spaces, the inner radial arrangement of buses allows space for thirty empty buses and coaches. In the very middle is a cafeteria and rest room for the drivers.

The circular form arises as a mechanical solution to the organisation of the buses. At the same time it is a spatial idea, a new room in the city. However, there is a distinction between this space, occupied more by buses than people, and the typical urban spaces in the rest of the city. People only occupy the perimeter and disperse radially into the surrounding city.





Winner in an open international competition - 1991

PRACTICE JEREMY DIXON EDWARD JONES PROJECTS