DARWIN COLLEGE HOUSING, CAMBRIDGE UNIVERSITY





The site for these 28 rooms has two opposing characteristics. The approach from Wordsworth Grove to the north is a cul-de-sac of mixed residential buildings and from the south are the playing fields of Summerfield. From Wordsworth Grove the building is seen as a large semi-detached house. Facing Summerfield it transforms into the image of a single villa set in its own Arcadian landscape, with its terrace, balcony and loggia as grandstand to the sporting life beyond.


The plan is a simple arrangement of two houses sharing a party wall, 4 storeys high with two flats and one maisonette to each. Both houses have their own 'front' staircase accessed from an entrance court and then combined by a third common 'back' stair linking all the kitchens to the shared south facing courtyard. Two further connections give unity to the whole; at the fourth floor the two houses combine to share the loggia overlooking Summerfield and at basement level the two entrance stairs are connected by a crypto porticus to share the laundry and trunk store.

Facts and Figures
Building contract: 1994 - 1995

Publications
Architecture Today Issue No. 63 - November 1995
Desino Interior Issue No. 51 - 1996